O gruszkach

Kategoria: Artykuły Opublikowano: czwartek, 05 czerwiec 2014 imoli.pl

Grusza (Pyrus L.) to rodzaj w większości niewielkich drzew z rodziny różowatych (Rosaceae). Gatunkiem typowym jest dla tego rodzaju grusza pospolita (Pyrus communis L). Pierwotnie cały rodzaj występował w strefie umiarkowanej Eurazji nie sięgając jednak tak daleko na północ jak jabłoń, gdyż wymagania cieplne grusz są wyższe.

Systematyka grusz jest bardzo zawiła. Gatunki łatwo się ze sobą krzyżują, tworząc liczne podgatunki i formy przejściowe. Dlatego wśród systematyków brak zgody, co do podziału grusz, rozgraniczenia i liczby ich gatunków oraz odmian botanicznych. Obecnie szacuje się, że rodzaj Pyrus zawiera od 30 do 60 gatunków. W ciągu liczącej, co najmniej 30 wieków uprawy gruszy wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian uprawnych, które dzieli się na dwie grupy w zależności od dominującego udziału genów z poszczególnych gatunków na grusze zachodnie (europejskie) i grusze wschodnie (azjatyckie).

Gruszki były znane w Europie już od czasów prehistorycznych. Świadczą o tym znalezione podczas wykopalisk na terenie Włoch i Szwajcarii pozostałości suszonych owoców z epoki kamienia łupanego i epoki brązu. Przybyły ze starożytnej Persji przez Armenię i Małą Azję do Grecji. Pisał o nich sam Homer w swojej „Odysei”. Z Grecji grusza trafiła do Rzymu i tam stała się gwiazdą ogrodów. Sam Juliusz Cezar zajmował się uprawą tego gatunku. To właśnie z jego polecenia jedną z nich zasadzono w zdobytej Anglii.

Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają gruszki.
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.

Autor: Monika Majewska
(
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/gruszki-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-gruszek-jakie-witaminy-zawiera_37951.html)

Wartości odżywcze gruszek (w 100 g):

Wartość energetyczna - 57 kcal
Białko ogółem - 0.36 g
Tłuszcz - 0.14 g
Węglowodany - 15.23 g (w tym cukry proste 9.75)
Błonnik - 3.1 g

Witaminy:

Witamina C – 4.3 mg
Tiamina – 0.012 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.161 mg
Witamina B6  - 0.029 mg
Kwas foliowy -  7 µg
Witamina A – 1 IU
Witamina E – 0.12 mg
Witamina K - 4.4 µg

Minerały:

Wapń – 9 mg
Żelazo - 0.18 mg
Magnez - 7 mg
Fosfor - 12 mg
Potas - 116 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.10 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Odsłony: 6000

Pogoda

Kalendarz